Klaras Resa 5/5

Förra ca 3 veckor sedan va jag på Göteborgs stadsteater och såg Klaras resa.

Föreställningen handlar om en klara och hennes väg till en psykos både hennes bra stunder och hennes mindre bar stunder, man får också följa hennes resa ur föräldrarnas och läkares perspektiv.   
 
Det är en pjäs som jag har sett fram emot att se sen jag fick reda på att dom skulle sätta upp den.
Mina tankar innan jag såg den va att den skulle vara väldigt tung och svår med tanke på Mirja Unges sätt att skriva sina föreställningar
( Hon kan skriva flera A4 sider utan att sätta ut varken punkter, komma tecken, utrops tecken m.m. )
Så det blir ju svårare att komma fram till vart man vill att meningen ska ta slut och hur den ska tolkas.

Jenny Andreasson har gjort ett fanastiskt jobb som regisör och har tillsammans med Nina Zanjani verkligen lyckats få fram Klara på ett helt fantastiskt sätt i både tal och kropps språk. 
Man kom till stunder där man nästan glömde att man satt på en teater då det mer kändes som man bevittnade klaras resa mot en psykos på ett mer personligt sätt. 

Under föreställningens gång så var det några som faktiskt lämnade salongen och det var framför allt under den scenen när Klara försöker att ta sitt liv. 

Redan från den andra scenen så får man även se att klara och hennes lillasyster blir utnyttjade av sin pappa.
Min tankegång under större delen av föreställningen va Klaras relation men hennes gammla religions lärare som hon hade under högstadie tiden, från föräldrarnas sida så va det just den här lärarens fel att klara inte mådde bra, för att dom tror att hon hade en sexuell relation med läraren.

Men under föreställningens gång så kändes det som att den här läraren va den som försökte hjälpa Klara på det sättet som Klara ville bli hjälpt på och det va ju hur hon skulle handskas med alla dessa röster som hon hade i huvudet.
Det är också då man kommer in på hur samhället ser på relationer mellan vuxna och barn om det är utanför familjen. Det va ingen förutom mamman i familjen som såg att Klaras pappa uttnytjade henne och hennes lillasyster. 
Som utomstådende så kan det också vara svårt att se och förstå relationen som ett barn kan ha till en vuxen utanför familjen utan att det behöver vara sexuellt. Att det faktiskt hade kunnat hjälpa Klara att få vara runt sin lärare och att det är en relation som man kanske inte hade behövt bryta.     

Så för att sammanfatta det så rekommenderar jag er verkligen att gå och se Klaras resa om ni har vägarna förbi Göteborg.  
Som student får ni också rabatt och kan se förställningen för bara 55 :- 

    
Bild: Thomas Nystedt, Nina Zanjani, Anna Bjelkerud
foto: Ola Kjelbye


Sov gott


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0